Ölmez Çiçeği - The M for me

Ölmez Çiçeği

TheM-For-Me-OlmezCicegi-1024x770

ÖLMEZ ÇİÇEĞİ'Nİ (HELICHRYSUM ITALICUM) TANIYOR MUSUNUZ?

Bilimsel ismini (Helichrysum) Yunanca “helios” (güneş) ve “krysos” (altın) kelimelerinden alır. Saplarında bulunan bir bileşikten ötürü koparıldığında bile çürümeden kalmasından dolayı ölmez çiçeği adını almıştır. Anadoluda “Altınçiçek”, “Altınotu”, “Herdemtaze”, “Solmaz çiçek” gibi isimlerle de anılır. Ölmez çiçeği hem tıbbi hem de esansiyel yağı dermokozmetik amaçlarla kullanılmaktadır. Akdeniz ülkelerinin bol güneş alan bölgelerinde, kuru, kayalık veya kumlu zeminde yetişir ve diğer bir yöresel adı güneş otu olan bu çiçek güneşe çok fazla ihtiyaç duyar. En çok İtalya, İspanya, Türkiye, Portekiz ve Bosna Hersek’te yetişmektedir.
Çiçeklerinden, buhar distilasyonu yöntemiyle elde edilen esansiyel yağı, açık sarı renkli ve altın tonlarında, bal ve çay kokusunun hissedildiği, güçlü meyvemsi bir kokuya sahiptir. Dermokozmetikte kullanılan esansiyel yağının kalitesi, gördüğü güneş ve hasat zamanıyla da çok yakından ilgilidir.
Esansiyel yağının cilt üzerinde kuvvetli anti-aging (yaşlanma karşıtı ) etkisi yanında yüksek antioksidan içeriği ile serbest radikallere karşı savaşarak cildin sağlıklı görünümünü ve yapısını destekler. Akne izlerini azaltmaya yardımcı, antifungal, antibakteriyel, hücre yenileyici, anti-enflamatuar (kızarıklık giderici ve yatıştırıcı) özelliklere de sahiptir. Güneşten zarar görmüş cildi onarmaya yardımcı olur. Gözaltı torbalarını azaltır.
Bu güçlü etkileri bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Ölmez çiçeğinin esansiyel yağı çok değerli aktif bileşenlere sahip olması nedeniyle dermokozmetikte anti-aging’in en çok aranan doğal ürünlerinden biri haline gelmiştir.