Image
Dr. Müge Uğurlu | Friday, May 12, 2023 | Cildinizi Sevin!

Kışın Cilt Bakımı Rutini Nasıl Olmalı?

Kış sezonu cildiniz için zorlayıcı olabilse de, daha parlak, sağlıklı bir cilde sahip olamayacağınız anlamına gelmez. Yapmanız gereken tek şey, cilt tipinize bağlı olarak mevcut cilt bakımı rutininizi kış aylarına adapte etmek!

Doğa ve Cildimiz Kış Döngüsüne Hazırlanıyor

Doğa, mükemmel döngüsü içinde kendini sürekli yeniler tazeler. Bu eşsiz ritmini mevsimlere borçludur. İnsanoğlu bedeni ve ruhu ile bu eşsiz düzene uyumludur, sağlıklı olabilmek için uyumlu olmak zorundadır. Sağlığımızın en büyük yansıması olan cildimiz de elbette bu düzene eşlik eder, aynı doğa gibi sürekli kendini yeniler, yenilenmek için hazırlanır.

İklim değişiklikleri her ne kadar mevsimleri şaşırtsa da Aralık ayında kış tüm hızıyla başlar. Kış mevsiminin ilk ve yılın son ayı olan Aralık yeni mevsime ve soğuklara geçiş ayı olduğu için biraz yorucudur. Bu geçiş döneminin etkilerini cildimizde de zaman zaman görmek mümkündür. Peki soğuk havalara geçiş döneminde cildimiz hangi döngüleri takip eder? Cildimizi yeni düzene adapte edebilmek için ne gibi rutinler oluşturmalıyız? 

Cildimiz kendini her ay yeniler! 

Cilt, su, protein, lipitler ve farklı mineraller dahil olmak üzere farklı bileşenlerden oluşan vücudumuzdaki en büyük organdır. En başlıca görevi ise insan vücudunu enfeksiyonlardan ve mikroplardan korumaktır. Hayatımız boyunca cildimiz, iyi veya kötü yönde sürekli olarak değişir. Mevsimlere, dış ve iç etkenlere ayak uydurur. Sürekli bir yenilenme içindedir ve yeni ortamlara adapte olmaya çalışır.  Cildimizin baştan aşağı kendini yenilemesi, yani 1 tam cilt döngüsü, ise yaklaşık 28 gün sürer. Cilt sağlığını korumak ve cilt yenilenmesine destek olmak için ise düzenli ve temiz içerikli bir cilt bakımı uygulamak gerekir. 

Cilt Döngüsü nedir?

Bir cilt döngüsü, epidermisin yani cildimizin en üst ve en ince tabakasının yeni cilt hücreleri oluşturarak kendini yenilemesi sürecine denir. 

Cilt döngüsü kişiden kişiye değişebilir ve yaş, hormonlar, cilt durumu, sağlığı ve stres gibi faktörlerden etkilenir. Ortalama olarak bir cilt döngüsü 28 gün civarı sürer. Genç yaşlarda bu süreç daha kısa olabilirken yaşlandıkça bir cilt döngüsünün tamamlanması uzar. 40’lı ve 50’li yaşlarda bu süreç yaklaşık 45-60 gün sürer. 

Kışın cilt döngüsünde cilt bakımı neden önemlidir?

Yaşlandıkça cilt döngüsünün tamamlanması yavaşlar ve ölü hücreler cilt yüzeyinde birikerek sarkmaya, ince çizgilere ve kırışıklıklara neden olur. Bu nedenle, hücresel dönüşümü hızlandırabilecek ve taze yeni cilt hücrelerinin yüzeye çıkmasını sağlayabilecek cilt bakım ürünlerini seçmek önemlidir. Özellikle kış aylarında soğuk havalarla birlikte cilt kuruluğa ve tahrişe daha açık hale gelir. Soğuk hava ve rüzgar kan damarlarını daraltır ve cilt yüzeyindeki nemin azalmasına neden olabilir. Kış aylarında, sıkıntılı bir ciltle boğuşuyorsanız, yalnız değilsiniz! 

Kış sezonu cildiniz için zorlayıcı olabilse de, daha parlak, sağlıklı bir cilde sahip olamayacağınız anlamına gelmez. Yapmanız gereken tek şey, cilt tipinize bağlı olarak mevcut cilt bakımı rutininizi kış aylarına adapte etmek! Cildinize içten dışa bir yaklaşımla bakmak, her gece sekiz saat uyumaya özen gösterme ve gün boyunca bol miktarda su içmek gibi sağlıklı alışkanlıklar edinmek de cilt yenilenmesine katkı sağlayacaktır. 

Kışın cilt yenilenmesine nasıl destek olunur?

1) Kış olsa bile güneş kreminden asla vazgeçmeyin! 

Mevsimin kış olması güneş kreminizi bırakmanız gerektiği anlamına gelmemektedir. Kışın UVB daha az olsa da, UVA seviyeleri cildimizi yaşlandırmaya yetecek miktardadır. Bu mevsimde özellikle yüksek UVA derecesine sahip bir güneş kremi kullanmak önemlidir. Özellikle kış yürüyüşe çıkarken veya açıkhava aktivitelerinin keyfini çıkarırken de güneş korumalı bir krem kullanmayı atlamamak gerekir.


2) Tahriş edici bileşenlerden kaçının

Cilt yenilenmesine destek olmak için yapılabilecek en önemli şey farkındalık geliştirmek ve kendi cildinizi ve farklı ortamlara ve ürünlere nasıl tepki verdiğini anlamak. Peeling asitleri ve C vitamini gibi potansiyel olarak tahriş edici bileşenler soğuk kış günlerinde bazı cilt tipleri için uygun olmayabilir. 


3) Cildinizi nemli tutun

Kışın cilt bakımı rutininizin en büyük odak noktası, kuruluğu önlemek için ciltteki nemi korumak olmalıdır. Soğuk havaların başlamasıyla cilt daha kuru ve hassas hale gelebilir. Gün boyunca susuz kalmadığınızdan emin olun. Cildinizi yıkadıktan sonra gergin hissettirmeyecek ve yatıştıracak bir temizleyici kullanın. En önemlisi ise, cildinizi düzenli bir şekilde nemlendirici uygulayın. Cildiniz kuruluğa yatkın ise Hyalüronik asit gibi bileşenler içeren ürünlerin kullanılması faydalı olabilir. Bu bileşenlerin etkilerini maksimum seviyede görmek için üzerine herhangi başka bir ürün uygulamadan önce beş dakika boyunca cilt tarafından emilmesine izin verin.

                                                                                                                                                     

4) Gece rutinini atlamayın 

Cilt yenilenmesi, en yoğun şekilde biz uykudayken yani gece gerçekleşir. Bu nedenle gece rutinine cilt yenilenmesini destekleyen ürünleri dahil etmek önemlidir. Cilt bariyerinin korunmasına yardımcı olabilecek ürünler kullanmayı benimsemek gerekir. Gece yatmadan gece kremi ve nemlendirici krem uygulamak cilt canlılığı için oldukça yararlı olabilir. 

İnsan vücudu mükemmel bir döngü içerisinde çalışır. Cildimiz de bu döngüye dahildir. Her ne kadar soğuk havalar ve kış mevsimleri cildimizi yorsa da cilt yenilenmeye ve şartlara adapte olmaya devam eder. Bu süreçte sabırlı olmak, doğanın döngülerine adapte olurken cildimize de ihtiyaç duyduğu bakımı göstermek gerekir.

Şunu hatırlamak gerekir; cildinizi baştan aşağı yenilemek için ihtiyacınız olan tek şey 28 gün ve iyi bir cilt bakımı rutinidir!

Image

The M For Me | E-Bülten

Yeni Ürünlerden ve Kampanyalardan Haberdar Olmak için Hemen Kaydol!
İndirimleri ilk sen yakala!