Image
Dr. Müge Uğurlu | Friday, May 12, 2023 | Cildinizi Sevin!

Doğayla Olan Bağımızı Nasıl Kuvvetlendiririz? Sürdürülebilir Öneriler...

Doğanın nimetleri, doğru kullanıldığında tüm insanlığa yeter. Ancak yanlış ve gereksiz tüketimler sonucu hem kendi ekonomimizi kötü yönetmiş hem de doğaya istemesek de daha çok zarar vermiş oluyoruz. Bu yıl doğanın sözünü daha çok dinlemek için 10 öneri hazırladık.

Bu Yıl Doğanın Sözünü Dinlemek İçin 10 Öneri

Doğanın nimetleri, doğru kullanıldığında tüm insanlığa yeter. Ancak yanlış ve gereksiz tüketimler sonucu hem kendi ekonomimizi kötü yönetmiş hem de doğaya istemesek de daha çok zarar vermiş oluyoruz. Bu yıl doğanın sözünü daha çok dinlemek için 10 öneri hazırladık.

1) Az su tüket: Su hayatın kaynağıdır. Günlük 2 litre civarında su tüketmek de sağlık otoritelerinin hemfikir olduğu bir konu. Ancak temizlik ve sulama amaçlı kullanılan sularda tasarruf etmemiz gerektiği de bir gerçek. Son günlerde barajlardaki su miktarının yetersizliği, önümüzdeki mevsimlerde yaşanabilecek kuraklığa işaret ediyor. Diş fırçalarken musluğu kapalı tutmak, bulaşıkları daha az sudan geçirmek gibi basit önlemlerle su tüketimini azaltmak mümkün.

2) Daha az plastik atık bırak: Doğada çözülmesi uzun zaman alan plastik atıklar yerine farklı alternatifleri tercih edebiliriz. Örneğin plastik yerine bambu pipetler kullanabilir, tek kullanımlık pet su şişeleri yerine cam ya da metal mataralardan yararlanabiliriz.

3) Daha az elektrik harca: Elektrik yaşamımızın olmazsa olmazı. Ancak doğru kullanılmadığı zaman doğal kaynakların daha kolay tükenmesi tehlikesini de beraberinde getiriyor. Kullanılmayan fişleri prizde bırakmayarak, gereksiz lambaları söndürerek hem kişisel ekonomimize hem de doğaya katkı sağlayabiliriz.

4) Doğada daha çok zaman geçir: Pandemi sürecinde evlerde kapalı kaldık. Ama fırsat buldukça orman, park gibi yerlerde doğa ile bütünleşmek hem fiziksel sağlığımıza hem ruh sağlığımıza iyi gelecektir. Bu yolla negatif elektriğimizden kurtulmak ve dünyadan enerji almak mümkün.

5) Doğadan aldığın kadar vermesini de bil: Ağaç dikerek ya da dikilmesine destek olarak doğaya katkıda bulunabiliriz. En azından evde meyve çekirdeklerimizden kendi fidelerimizi üretmek ve bunların yeşermesini sağlamak bile atabileceğimiz önemli bir adım.

6) Gıda israfının önüne geç: Mutfak alışverişine listeyle çıkmak, bozulmaya yüz tutmuş gıda ürünlerini değerlendirme tarifleri öğrenmek, doğayı daha az tüketmeye yardımcı olur.

7) Mevsime göre beslen: Günümüzde her mevsim her türlü gıda ürününe erişmek mümkün. Ancak mevsiminde, doğal olarak yetişen meyve ve sebzeleri tüketmek oldukça önemli. Böylece atmosfere ve doğaya zarar veren sera gazı kullanımını azaltmış ve daha sağlıklı gıdalar tüketmiş oluruz.

8) Sokaktaki canlar için adım at: Hayvan sahiplenmek için şartlarınız uygun olmayabilir. Ancak sokaklarda yaşayan, yiyecek ve su bulamayan canlılar için bir şeyler yapmak mümkün. Şehirleşme ve modern yaşam, diğer canlı türlerinin yaşam alanlarını kaybetmesine yol açtı. Bu canlarımızı beslemek onlara ve bize iyi geleceği gibi ekolojik sistemin de sürmesinin yolunu açar.

9) Geri dönüşüm: Bu kavram sadece atıkları ayrıştırmaktan ibaret değil. Eski eşyaları, giysileri küçük bazı dokunuşlarla daha modern ve kullanılabilir hale getirebiliriz. Bu sayede hem gereksiz tüketimi azaltmış hem de evde kaldığımız bu günlerde yaratıcı bir hobi edinmiş oluruz.

10) Isınma sistemlerine bakım yaptır: Kışın ısınmak için kullandığımız kombiler düzenli bakımı yapılmadığında daha fazla yakıt tüketiyor ve çevreye daha çok zarar veriyor. Kombi, petek ve baca temizliği ile bakımı gibi işlemler tüketilen yakıtların miktarını düşürür. Böylece çevreye ve doğaya verdiğimiz zararı da azaltmış oluruz.

Image

The M For Me | E-Bülten

Yeni Ürünlerden ve Kampanyalardan Haberdar Olmak için Hemen Kaydol!
İndirimleri ilk sen yakala!