Image
Dr. Müge Uğurlu | Friday, May 12, 2023 | Cildinizi Sevin!

Cilt Bakımında Kullanılan Hyalüronik Asit Nedir? Doğada Hyalüronik Asit Var Mı?

Cildin yoğun şekilde nemlenmesini sağlayan hyalüronik asit, son dönemde estetik ve kozmetik trendler arasında yerini aldı. Çoğunlukla nemlendirme işlevi ile bilinen hyalüronik asit, eklem ağrılarının giderilmesi, göz sağlığı, cilt gençleştirme gibi faydaları da olan önemli bir yapı taşıdır.

Doğada Hyalüronik Asit Var Mı?

Cildin yoğun şekilde nemlenmesini sağlayan hyalüronik asit, son dönemde estetik ve kozmetik trendler arasında yerini aldı. Çoğunlukla nemlendirme işlevi ile bilinen hyalüronik asit, eklem ağrılarının giderilmesi, göz sağlığı, cilt gençleştirme gibi faydaları da olan önemli bir yapıtaşıdır.

Çeşitli kaynaklarda “doğanın nemlendiricisi” olarak da tanımlanan hyalüronik asit, vücutta suya bağlanmaktadır. Vücudumuzdaki hyalüronik asit’in yarısı cilt dokularında bulunur.

İnsan vücudunda doğal olarak bulunan hayati maddelerden hyalüronik asit, yaşla beraber azalmaya başladığında cildin nem ve elastikiyeti azalma eğilimi gösterir. Bebeklerin anne karnında içinde bulundukları sıvı da hyalüronik asit bakımından oldukça zengindir. Bebek ciltlerinin pürüzsüz ve yumuşak olması da büyük ölçüde bundan kaynaklanır.

Doğada çok sayıda bitki ve hayvansal üründe de bol miktarda hyalüronik asit bulunur. Örnek vermek gerekirse fasülye çeşitleri, soya, baklagiller, maydanoz, pancar, lahana, buğday çimi ve ıspanak hyalüronik asit bakımından zengin besinler arasında yer alır. Bunun yanında kahverengi pirinç, fıstık, balkabağı gibi gıdalarda da hyalüronik asit bulunur.

Hyalüronik asit hayvansal gıdalarda da yer alır. Çünkü hayvanların bünyelerinde de tıpkı insanlar gibi hyalüronik asit yer alır. Özellikle kırmızı et, hyalüronik asit bakımından zengindir.

Bazı meyve grupları da vücutta hyalüronik asit salgılanmasında rol oynar. Magnezyum bakımından zengin olan muz, avokado, domates, kavun, şeftali, ananas gibi meyveler hyalüronik asit düzeyini yükseltici etkiye sahiptir.

Özetle hyalüronik asit, başta insan vücudu olmak üzere çok sayıda bitki ve hayvansal üründe yer alır. Hyalüronik asidin kozmetik ve estetik işlemlerde kullanılması, dolgu ve nemlendiriciler yoluyla vücuda alınması gençleştirme ve nemlendirici etki yapar. Ancak kolaylıkla bulup tüketebileceğimiz besin maddelerinden daha kolay ve daha doğal şekilde hyalüronik asit alabilmek mümkündür.

Tabiatın sunduğu nimetleri doğru şekilde değerlendirdiğimizde, bu konuda bilinçli davranıp tüketim alışkanlıklarımızı bu doğrultuda değiştirdiğimizde sayısız faydaya kavuşuruz. Hyalüronik asit ihtiyacımız için de doğanın sözünü dinleyerek sağlığı ve uzun süren bir gençliği yakalayabiliriz.

Image

The M For Me | E-Bülten

Yeni Ürünlerden ve Kampanyalardan Haberdar Olmak için Hemen Kaydol!
İndirimleri ilk sen yakala!